Mine mest verdifulle tips og erfaringer for deg som ønsker å starte opp for deg selv!

For 6 mnd siden avsluttet jeg en 18 års lang karrière innen bygg og automasjon. 18 år med mye slit, oppturer og nedturer, men ikke minst en enorm mengde lærdom og visdom jeg aldri ville vært foruten.

Jeg fikk flere muligheter kort tid etter jeg gikk av som Regionleder i Schneider Electric, men min sikkerhet på hva jeg nå ville overgikk illusjonene om trygghet med å være ansatt og de mange økonomiske de lokkemidler. Jeg valgte å satse på det jeg hadde hatt som drøm i mange år, jeg ønsket å vie min tid og energi til å hjelpe mennesker finne den klarhet jeg nå hadde.

Jeg ønsket at flere også skulle få oppleve sann inspirasjon, finne klarhet i hva de vil elske å gjøre & være, for deretter lage en plan slik at de kan maksimere sitt potensial ut i verden. De skulle få skinne sitt lys på verden slik vi alle er skapt. Mitt ønske var og er at de jeg jobber med finner veien ut av sitt eget “mørke”, i skyggen av andre og inn i lyset til sin egen storhet?

Jeg ønsker å dele noen av mine mest verdifulle erfaringer som forhåpentlig vis kan bidra til at enda flere tør gå for det de virkelig drømmer om!

Det er mentalt krevende og gå fra noe trygt og kjent over til det ukjente, noe jeg personlig merket veldig på kroppen, det er uunngåelig. Det er dette ukjente sammen med manglende klarhet i hva man virkelig vil som stopper de aller fleste. Frykten slår inn og man blir på en måte handlingslammet og sin egen verste fiende i måten den usynlige indre kritikeren spiller på alle strenger for å få deg til å bli akkurat der du er.

 • “Bli her, her er det trygt og kjent”
 • “Ikke prøv noe nytt, du vet ikke hva som kommer til å skje”
 • “Det går sikkert ikke uansett, det er så mange andre flinke som er bedre enn deg”
 • “Du er ikke smart nok, pen nok, har ikke penger nok og ikke nok tid”
 • “Hva kommer alle andre til å si? Jeg kommer til å miste ansikt og spesielt hvis jeg feiler”
 • Slik holder den på i det uendelige, kun for å passe på deg fra et biologisk perspektiv.

Vi har frykt for å IKKE få det vi vil ha, eller for å få det vi IKKE vil ha.

Dette stopper oss fordi vi bla manglet klarhet, vi har ikke kartlagt detaljene og har ikke en spesifikk handlingsplan.

Her kommer noen av mine beste tips for å overkomme denne frykten og finne klarhet.

Klarhet i hva du vil

 • Svar deg selv på spørsmålet “Hva ville jeg elske å gjøre?” 5 ganger.
 • For hvert svar, finn 5 måter for hvordan du kan skape et liv eller business av dette.
 • Hvilke egenskaper liker best med de som står deg nærmest? Ofte er dette noe vi liker ved oss selv eller ønsker å være/gjøre mer av.
 • Hva Goolget du de siste 10 gangene?
 • Hvilke bøker, TV, eller video-serier fra sosiale medier du bruker mest tid på?
 • Hva vet du at du ikke vil & er? svar uttømmende.

Summen av svarene vil gi deg en god indikator på hva du egentlig vil. Hvis flere av svarene går igjen, er dette en sterk indikasjon på at du har en høy verdi innen dette området og noe du vil ønske å jobbe videre med.

Fryktreduksjon
Få klarhet i hva som skaper stress, uro, usikkerhet og tvil og spør deg selv

 • Hva er jeg redd skal skje?
 • Hva er det verste som kan skje og vil jeg overleve dette?
 • Hva gjør jeg hvis det skjer? (Lag en plan)
 • Hvordan reduserer jeg risikoen for at det skal skje?

Vær bevisst til stede når din indre kritiker drar i gang med alt du kan frykte og still den et par kritiske spørsmål tilbake.

 • Er det jeg nå tror og sier til meg selv virkelig rasjonelt?
 • Hva kunne vært et bedre svar?
 • Hva er egentlig sant?

Plan

Vi mennesker er skapt for å jakte og se etter kun den ene siden, men fakta er at alt har to sider, positivt og negativt.

 • Se for deg sluttresultatet og spør deg selv om du kun er forelsket i dette eller om du virkelig ønsker å begi deg ut på reisen og møte de utfordringer og problemer som vil komme der. De er dette du må leve med mesteparten av tiden, sluttresultatet eller målet er plutselig oppnådd.

Eksempel – Rockestjerne:

Sluttresultat/illusjon av kun den positive siden – Masse penger, en haug med elleville fans, kule fester, status og annerkjennelse, kjendisvenner mm.

Realitet – Utallige timer med øving i et kjipt øvingslokale, lange reiser og mange reisedøgn borte fra de du er glad i, frakt og rigging til konserter og utallige avslag før du får et skikkelig gjennombrudd. Når du så er kjendis, vil plutselig alle være venner meg deg og det blir vanskelig å skille en sann venn fra en gold-digger.

 •  Se for deg alle stegene på veien, kartlegg de så godt du kan. Start med det siste steget og jobb deg bakover til i dag. Begynn så med steg 1, så 2 osv. Mange ser kun for seg steg 10 og gir opp før de har startet.

Husk, storhet og “suksess” er ikke en stor hendelse, men mange små over tid.

Spørsmål

 • Still deg selv gode spørsmål – Kvaliteten på spørsmålene du stiller deg selv avgjør kvaliteten på livet ditt.

Eksempel på dårlig spørsmål:

 • Hva er galt med meg?
 • Hvorfor finner ikke jeg ut hva jeg vil?
 • Hvordan skal jeg komme meg igjennom denne dagen?
 • Hvordan har ikke jeg et flott hus?

Gode Spørsmål

 • Hvordan kan jeg skape mest mulig glede og verdi for meg selv og andre i dag?
 • Hva skal til for å ha en fantastisk dag? Hva består drømmedagen min av?
 • Hva er bra og unikt med meg?
 • Hva må til, hva må jeg gjøre og være for at drømmehuset mitt skal bli en virkelighet om 1år?

Håper disse tipsene ga deg like mye verdi som deg ga meg og at det potensielt vil kunne trekke deg noen steg nærmere den du ER og den inspirasjonen vi alle fortjener å kjenne på?

Hvis du ønsker vite mer og hvordan jeg jobber med mine kunder, tar du kontakt med meg på  932 86 932 eller kontakt@torsteinmartinsen.no

Del gjerne denne bloggposten: