Hvordan få mer tid og mindre stress i hverdagen

Som målmaskin i over 25 år og 10 år som leder i bla Siemens og Schneider Electric gjorde jeg mange “feil”. Disse kostet tid, penger, energi, glede og påførte unødvendig mye stress for både meg selv og andre.

En av de var å sette likhetstegn mellom effektivitet (efficiency) og produktivitet (effectiveness), samtidig som jobbe mer og hardere var løsningen for å kompensere for alle omveiene og problemene jeg støtte på. Jeg tok feil og ble nesten totalt utbrent på veien før jeg lærte hvordan bli mer effektiv og oppnå mer ved å gjøre mindre.

Før jeg virkelig forstod og kunne stole på gjør mindre, få til mer prinsippet måtte jeg ut av mitt eget automatiske mønster.

Ved fylte 35år er 95% av alle tanker, følelser og handlinger automatisert i kroppen vår og vi går helt på autopilot. Dett er bra i mange settinger, men når det kommer til endring jobber den mot sin hensikt. Vi har nå kun 5% med tankekraft til å utføre en endring, mot 95% som allerede er hardkodet i kroppen vår. Endring er ikke noe vi føler er vanskelig, det er vanskelig!

Så hva gjør man med et program som starter allerede når man lukker opp øynene om morgningen og kjører helt til man lukker øynene for natten?

 1. Gå på veggen eller opplev en eller annen form for personlig krise.
 2. Bestem deg med alt du har for å endre før forslag en inntreffer.

Her er noen metoder jeg bruker for personlig endring, øke energinivåer og redusere stress hos meg selv og mine kunder, bruk de som resonerer best med deg.

Close up hand choose smiley face and blurred sad face icon on wood cube Close up costomer hand choose smiley face and blurred sad face icon on wood cube, Service rating, satisfaction concept. tips stock pictures, royalty-free photos & images

 1. Finn ut hvor du gir deg selv dårligst score, er det innen relasjoner og sosialt, familie, helse, økonomi, jobb eller positiv egentid og det mentale? Ranger fra 1-10
 2. Plukk ut den med lavest score, noter ned og still deg selv spørsmålene?
  • Hva gjør jeg for mye av?
  • Hva gjør jeg for lite av?
 3. Bestem deg for hva du vil slutte med helt eller fullføre for så å gi plass til det du vil gjøre mer av. Dette gir mer klarhet og energioverskudd.
 4. Etter beste evne, bytt ut alt du føler du MÅ, BURDE, SKULLE/SKAL og KUNNE gjort/gjøre, med alt du VIL, ØNSKER, VELGER og vil ELSKE å gjøre. For hver suksess vil kjenne på mer energi, glede, mening og mindre stress.
 5. Sett av litt tid til å finne ut hva som er de riktige tingene å gjøre før du gjør ting riktig.
  • Effektivitet (efficiency) = Gjøre ting riktig.
  • Produktivitet (effectiveness) = Gjøre de riktige tingene.
 6. Sett deg opp for suksess fra du åpner øynene.
  • Husk rekkefølgen er: Tanker->Følelser->Handling.
  • Kvelden før noterer du ned hvordan egynne neste dag og forplikt deg selv eller til en du kjenner. Vil du f.eks jogge om morgenen eller lese 15min i en bok, er det veldig viktig å gjøre klart alt dagen før. Hvis ikke jobber de 95% mot deg og vinner i 9/10 tilfeller.
  • Hvis du bruker mobilen som alarmklokke og i mer enn 7/10 tilfeller sjekker FB, e-post, insta, snap før du legger deg eller står opp. For GUDS skyld, få deg en vekkerklokke eller legg mobilen så langt unna at du må stå opp for å skru den av. Mobil en noe av det mest vanedannende vi bruker om kaster oss rett inn i det 95% mønsteret. Fjern mobil om kvelden og morgenen og mye er gjort bare der, jeg lover.
 7. Når du merker autopiloten går for fullt ila dagen, tving deg selv til å sette deg ned, lukke øynene og puste med magen i noen minutter. Mange av oss har blitt brystpustere, noe som stresser kroppen kontra det å dra pusten ned i magen. Så PUST skikkelig og ro ned?
 8. Drikk nok vann og 0,03 liter pr kg kroppsvekt. Dehydrering fører til stress.
 9. Sov 8 timer, vær våken i 16. Søvn er nøkkelen til det meste av alt godt livet har å by på, just trust me on this! Hva mener jeg med våken? Jo, for å våkne opp trenger øynene naturlig dagslys, det holder ikke med innelys, så kom deg en liten tur ut om morgningen og begrens blått lys to timer før du skal legge deg. Jeg går rundt med blue-blocker briller og er helt sjef om natta? De virker som fy og man slipper dimme ned alt lys og fjerne TVn.

Håper dette ga noe verdi, mulig vil gi deg mer energi, glede, emning og mindre stress.

“De med en stor nok drøm, trenger ikke en krise for å endre”

Til deg som virkelig vil: Jeg holder for tiden på med en sertifisering i noe som heter fra press til prestasjon hos Empowering people og Else Marie Pettersen er min mentor. Else har 40 års erfaring med bla stressmestring og har en rekke positive evidensbaserte studier på hennes metode.

For å sertifiseres trenger jeg 15 personer som ønsker å bli coachet av meg i bla stressmestring og tidsstyring. Coachingen(e) har en varighet på ca 45-60min online, evt fysisk hvis det lar seg gjøre.

Dersom dette virker interessert, ta kontakt på melding, send meg en e-post på kontakt@torsteinmartinsne.no eller ring på 932 86 932.

For mer info, se evt: https://empoweringpeople.no/

God Jul?

Del gjerne denne bloggposten: